lördag 5 april 2014

Mandig
Jag läser Nina Björks bok Under rosa täcket. Den är väldigt, väldigt bra. Jag läser den ändå med en djup rynka i pannan. För det Nina skriver är så fruktansvärt irriterande. Jag blir så irriterad att jag knappt vet vart jag skall ta vägen. Varför kallas Livmodersfeminism inte för anti-feminism? Varför i hela fridens dar får livmoders"feministerna" så mycket utrymme i vår värld? VARFÖR? För vet ni vad livmodersfeminister, vet ni att ni förtrycker individer som jag? Vet ni hur jävligt svårt jag hade det i högstadiet pga av värderingar som era? "Låt kvinnor få vara kvinnor och män vara män". Tack vare liknande bajs har jag blivit retad. Fått höra att "Flickorna först - Mandi du räknas inte." "Nå, han är i varje fall inte efter dig pga ditt utseende!" och när jag en gång hade örhängen på mig *fnys* " försöker du vara fin?". För att jag var en pojkflicka. Jag tilläts inte vara Mandi - flicka, för jag passade inte in i ramarna för att vara flicka. För att jag inte sminkade mig, för att jag var stark, för att jag älskade sport, för att jag härjade, för att jag inte använde klänning eller kjol eller andra "flickiga" kläder. För att jag var kraftigt byggd och hade små bröst. Och då kunde jag ju rimligtvis inte vara en flicka. Och jag klädde mig i rollen pojkflicka. För då var jag ändå något.

Men skall vi kolla på definitionen av kvinna: vuxen människa av honkön (enligt saol och wikipedia).

hm, honkön? Check!
hankön då? Nepp!

Med andra ord borde jag vara en kvinna. Och för några år sedan var jag en flicka. Inte en pojkflicka.

Idag passar jag kanske ypperligt in i "kvinnligheten" med mina breda, barnföds-vänliga höfter, mjuka men starka kropp, mina höga klackar och blommiga klänningar, läppstift, eyeliner-ögon, empatiska och omhändertagande lynne och min önskan för att bli mamma. Men vet ni vad livmoders"feminister" och anti-feminister? Jag lyssnar fortfarande på hårdrock, sitter bredbent, petar mig i näsan, rapar och beter mig "okvinnligt" men hör och häpna - Jag är en kvinna!!

Men vill ni veta något annat också? - DET FINNS INGET SOM ÄR KVINNLIGT. Det finns bara något som är INDIVIDUELLT.  Och jag, jag är bara Mandig. Och du som läser är bara duig.

Punkt och slut.


2 kommentarer:

Lina sa...

SÅ bra skrivet! kram <3

Julia sa...

Du e så himla bra Mandi.